Olaszország, Szicília
A világ egy leglátogatottabb országa Olaszország. Az ország rendelkezik a legtöbb UNESCO világöröklési helyszínnel. Gazdag kultúrája, természeti értéke, és gasztronómiája.
Miért szeretjük? Legyünk bátrak, és vágjunk neki a „Keresztapa szülőhazájának”! Maffiózót ugyan aligha látunk, természeti is kulturális kincseket annál inkább. Ha van időnk, válasszuk az autózást: végigkanyarogni az olasz csizmán páratlan élmény, amelyet a Szicíliára vezető kompút koronázhat meg.
A szigeten homokos partból van a legkevesebb (leginkább Cefalu és Ragusa környékén), a többi jórészt sziklás vagy kavicsos, de bármerre is kalandozunk, remekül kiépített strandokat találunk
Látnivalók: Mi mással is kezdhetnénk túránkat, mint az Etnával? A füstölgő tűzhányó misztikus, és vonzóak az ott heverő kövek, de nem nekünk szánt szuvenírek. Ezeket szerezzük be a sziget városkáiban: a barokk palotáival pompázó Cataniában, az alig százéves Messinában – amit egy földrengés után építettek újra-, a kedves kikötőjéről híres Siracusában, a „fővárosában”, Palermóban vagy a legkedveltebb üdülőhelyen, Taorminában.
Ha további vulkánélményekre vágyunk, áthajózhatunk Strombolira, egy naplementés, izzó lávashow-ra.
Gasztronómia: Bár hihetnénk, hogy a sziget konyhája semmiben sem különbözik a szárazföldétől, ez nem így van. Persze, itt is bárhol kapunk pizzát vagy tésztát, de azért akad néhány sajátosság is. Ilyen például a savanyú nyúl (coniglio all’agrodolce) vagy a brokkolis, píneamagos, mazsolás, szardíniás, vörös boros tészta (pasta con broccoli e sarde).
Szicíliai szállások itt.